kozanipress

ΔΕΗ: Επενδύσεις πάνω από 750 εκατ. στο… μύλο της αντλησιοταμίευσης – Τα σχέδια για τη Δυτική Μακεδονία

Τα σχέδια για τα πρώην λιγνιτικά πεδία – Πολύτιμη δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην αστάθεια των ΑΠΕ, η αντλησιοταμίευση

Την εποχή… της αντλησιοταμίευσης καλωσορίζει η ΔΕΗ που σταδιακά ωριμάζει τα επενδυτικά της σχέδια (στην αντλησιοταμίευση), ύψους 750 εκατ. ευρώ στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας,  με ορίζοντα εκκίνησης των projects το 2027.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη τρέχει δημόσια διαβούλευση (έως την 1η Σεπτεμβρίου) η οποία αφορά νέα  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (με αλλαγές στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου έκανε λόγο για μέγιστη ισχύ έγχυσης 148 MW, με τα νέα πλάνα να προβλέπουν 304 MW. Η μέγιστη ισχύς απορρόφησης αρχικά ήταν 148 MW και τώρα αυξάνεται στα 294 MW.

Έτσι, θα αποθηκεύονται μεγαλύτερες ποσότητες πλεονάζουσας ενέργειας από ΑΠΕ με το έργο της αντλησιοταμίευσης να συμβάλλει στην σταθερότητα του συστήματος και στην συρρίκνωση των «πράσινων» περικοπών στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

Συνολικά, το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σήραγγα προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευση επιφανειακών και υπόγειων απορροών και γραμμή διασύνδεσης.

Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ.  ευρώ, στοχεύοντας να ανοίξει 600 νέες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, η ΔΕΗ σχεδιάζει και δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης, δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, project  310 εκατ. ευρώ με δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας.

Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ).

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η σιγουριά της αντλησιοταμίευσης απέναντι στην «αστάθεια» των ΑΠΕ

Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.

Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού – εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο – και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

energymag.gr