kozanipress

ΔΕΗ: Ανεβάζει στροφές η επένδυση για Hub Καινοτομίας στην «Καρδιά»

«Κλείδωσε» η τεχνολογία των σύγχρονων πυκνωτών, ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής αναδόχου, το 2027 το έργο στην «πρίζα».

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα τα μεσάνυχτα από την ημέρα που ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) «Καρδιάς» της ΔΕΗ, έπειτα από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας πέρασε στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Οι μονάδες του ήταν οι πρώτες που έσβησαν στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος απολιγνιτοποίησης κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην πορεία εξηλεκτρισμού της χώρας και ανοίγοντας ένα νέο με το βλέμμα στην καινοτομία.

Η ΔΕΗ, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία – θα χρησιμοποιήσει «οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα πάγια της περιοχής». Έτσι, το σχέδιο για την «Καρδιά» είναι να μετατραπεί σε ένα hub καινοτομίας.

Οι παλαιές γεννήτριες των μονάδων «Καρδιά ΙΙΙ» και «Καρδιά IV» του ΑΗΣ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές και θα συμβάλλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος. Οι πυκνωτές θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, καθιστώντας δυνατή τη ρύθμιση της τάσης και της συχνότητας και συμβάλλοντας στην ασφάλεια και ευστάθεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης. Για την αμοιβή αυτών των υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός καθεστώτος αποζημίωσης για το οποίο αναμένεται σύντομα να δώσει το «πράσινο φως» ο ΑΔΜΗΕ (σ.σ. μέσω διαγωνισμού).

Το 2027 στην «πρίζα» το έργο των πυκνωτών

Στο μεταξύ η ΔΕΗ ήδη ανεβάζει …στροφές για την επένδυση στην «Καρδιά» για να την μετατρέψει σε έναν σύγχρονο ενεργειακό κόμβο. Σχετικά με τους πυκνωτές, οι μελέτες ολοκληρώνονται και έχει «κλειδώσει» η κατάλληλη τεχνολογία, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής αναδόχου ώστε να γίνει η αγορά της υποδομής, μια επένδυση που εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

Θα απαιτηθεί στη συνέχεια ένας χρόνος για τη βελτιστοποίηση (optimization) της εγκατάστασης όσον αφορά στη διαδικασία σχεδιασμού και τοποθέτησής τους προκειμένου να επιτυγχάνεται το βέλτιστο τεχνικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον “OT”, στέλεχος της ΔΕΗ, «στο τέλος του 2026 θα έχουμε τελειώσει και αρχές του 2027 θα ξεκινήσει το έργο».

Το αντλησιοταμιευτικό, τα φωτοβολταϊκά και η τηλεθέρμανση

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι σύγχρονοι πυκνωτές που θα μετατρέψουν τον ΑΗΣ Καρδιάς σε έναν πρωτοποριακό ενεργειακό κόμβο. Στο Ορυχείο Καρδιάς θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ μία από τις μονάδες αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και ξεπερνούν σε ισχύ συνολικά το 1,5 GW (γιγαβάτ). Στην Καρδιά, το έργο ισχύος 320 MW (μεγαβάτ), για οκτώ ώρες αποθήκευσης ενέργειας, είναι προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ και θα εγκατασταθεί πίσω από τους πύργους ψύξης του παλιού λιγνιτικού σταθμού. «Φέτος συμβολαιοποιούμε, του χρόνου γκρεμίζουμε και αρχές του 2027 ξεκινάει ο εργολάβος να κατασκευάζεται το έργο», σημειώνει αρμόδια πηγή της επιχείρησης.

Μια εμπλοκή που υπήρξε με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως τονίζει στέλεχος της ΔΕΗ, φαίνεται ότι διευθετήθηκε. Την περασμένη

εβδομάδα, ο Ρυθμιστής στον πίνακα παύσης ισχύος αδειών αποθήκευσης συμπεριέλαβε και το αντλησιοταμιευτικό στην Καρδιά, με την αιτιολογία της μη εμπρόθεσμης υποβολής αίτησης για χορήγηση ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). «Έχουμε ήδη καταθέσει ένσταση με συνημμένη όλη την αλληλογραφία και το ζήτημα θα διευθετηθεί άμεσα», αναφέρει η ίδια πηγή. Μια δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης θα γίνει στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, με ισχύ 240 MW για 12 ώρες αποθήκευσης και προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή της Καρδιάς θα εγκατασταθούν και μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας κοντά στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ώστε να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται και να διανέμεται άμεσα στο δίκτυο. Το έργο αποθήκευσης θα κατασκευαστεί δίπλα στον ΑΗΣ Καρδιάς και, συγκεκριμένα, πλησίον του φωτοβολταϊκού σταθμού «Φοίβη» ισχύος 550 MW. Συνολικά το πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW, στις εκτάσεις των ορυχείων.

Στην Καρδιά χωροθετείται και ο Σταθμός Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 76.262 kWe και θερμικής ισχύος 66.391 kWth με σκοπό την διασύνδεση της με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ ξεκινά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και θα μπορεί να λειτουργεί μελλοντικά και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου. Όσο για τις απαραίτητες υποδομές για τη σύνδεση των έργων στην Καρδιά με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ήδη κατασκευάζονται οι απαραίτητοι υποσταθμοί.

ot.gr