Κορυφαίοι βουλευτές πνέουν μένεα κατά του συστήματος Μαξίμου και των υπουργών για την παραγκώνισή τους,
Σημαντικά προβλήματα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν γνωστά στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, αλλά «κρυμμένα καλά κάτω από το χαλί», αναδείχθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα.
Μάλιστα, αυτά ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν από την τοποθέτηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογική του επικράτηση, αντιλαμβάνεται ότι η κυβερνώσα παράταξη ταλανίζεται από φαινόμενα εσωστρέφειας και μουρμούρας, αν και αυτή προς το παρόν παραμένει σε χαμηλούς τόνους.
Από τη μια πλευρά υπάρχει η γκρίνια των βουλευτών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα υπουργικά γραφεία για να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων των εκλογικών τους περιφερειών, από την άλλη όσων περίμεναν αλλά τελικά δεν υπουργοποιήθηκαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ενώ υπάρχουν και οι «παλιοί» που είναι αποκομμένοι από το σύστημα του Μαξίμου και αισθάνονται στην πράξη «ξένοι μέσα στο ίδιο τους το κόμμα», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ο Μητσοτάκης
«Η νέα χρονιά μάς βρίσκει με νέα κυβερνητική σύνθεση και με μία νέα διάταξη δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Προσοχή, όμως, θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Ολα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους βουλευτές, επιχειρώντας να κατευνάσει τη δυσφορία αυτών που ανέμεναν την αναβάθμισή τους στις αλλαγές της κυβέρνησης, αλλά μάταια…
Στην κατηγορία αυτή μπορούν να συμπεριληφθούν ανάμεσα σε άλλους:
- ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (ο οποίος φέρεται ότι είναι ενοχλημένος και επειδή δεν ενημερώθηκε, όπως και οι άλλοι βουλευτές του Πειραιά, για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κερατσίνι),
- ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (που παρασκηνιακά διαδίδει ότι έχει βλέψεις για αρχηγός),
- ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (το όνομα του οποίου είχε διαρρεύσει από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη),
- η Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β΄ Αθηνών),
- ο Βασίλης Οικονόμου (Ανατολική Αττική),
- ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία),
- ο Στάθης Κωνσταντινίδης (Κοζάνη, κανείς από τους τέσσερις βουλευτές της δεν αξιοποιήθηκε),
- ο Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησία, υπουργοποιήθηκε η Ζέττα Μακρή που στις εκλογές είχε 5.000 και πλέον λιγότερες ψήφους απ’ αυτόν) και
- ο Κώστας Γκιουλέκας (Α΄ Θεσσαλονίκης, με επίσης 5.000 σταυρούς περισσότερους από τον νέο υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη).
Σπόντες Γκιουλέκα
Μάλιστα, ο κ. Γκιουλέκας, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στη Βουλή για την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του επειδή, αν και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, δεν επιλέχθηκε ανάμεσα στους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας για κανένα από τα δύο θέματα.
Και δεν είναι ο μόνος βουλευτής που διαπιστώνει ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του παρελθόντος, με την ηγεσία να είναι απομονωμένη από την κοινωνία, τα στελέχη και τη βάση της παράταξης.
Το ίδιο φέρεται ότι θεωρούν και άλλοι βουλευτές, άλλος σε μικρότερο βαθμό και άλλος σε μεγαλύτερο, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη (Α΄ Αθήνας), ο Κώστας Τζαβάρας (Ηλεία), ο Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μεσσηνία), ο Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτία) και ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία), ο οποίος κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα Rafale είχε εκφράσει δημοσίως μάλιστα τη δυσφορία του επειδή η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων της Βουλής όπου προεδρεύει δεν είχε λόγο στο θέμα.
«Κλειστές πόρτες» στα υπουργικά γραφεία
Σοβαρό πρόβλημα έχει διαπιστωθεί με τις «κλειστές πόρτες» που βρίσκουν οι βουλευτές σε αρκετά υπουργικά γραφεία. «Κρατήστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Ομως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα, αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς του στην ίδια συνεδρίαση, έχοντας και ο ίδιος υπόψη ένα μέρος της υφιστάμενης εικόνας.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκαν (μέχρι που αντικαταστάθηκαν στον ανασχηματισμό) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου (ακόμα μία αποτυχημένη επιλογή τεχνοκράτη – καθηγητή) και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο καταλογίζεται μηδενική αποτελεσματικότητα, ειδικά στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.
Μουρμούρα υπάρχει επίσης μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών και για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αλλά και για τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, κυρίως ως προς τη μη υλοποίηση των αιτημάτων τους.
Οι απορίες των έμπειρων
Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας, που εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή κανένα πρόβλημα τοπικής εμβέλειας δεν έχει προωθηθεί προς επίλυση. «Πώς θα ξαναζητήσουμε την ψήφο των πολιτών, όταν δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των περιοχών τους; Τι θα τους πούμε; Πόσο μπορούμε να συντηρήσουμε την πολιτική κουβέντα με θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η πανδημία, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική, όταν και στα τρία… κουτσαίνουμε;» ήταν το ερώτημα που διατύπωνε έμπειρος κοινοβουλευτικός σε «πηγαδάκι» μετά τη συνεδρίαση.
Ένας άλλος, στην ίδια «παρέα» βουλευτών, με αρκετές δεκαετίες στην πλάτη του, εξέφραζε την πίκρα του επειδή η «σειρά» του, όπως τόνιζε, «είναι σε πλήρη απαξίωση από την ηγεσία, την ίδια στιγμή που πολλοί εκπρόσωποί της έχουν πολύ καλή αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες». Πρόσθετε δε ότι «η φρεσκάδα, που επικαλούνται ορισμένοι, έχει να κάνει με τις ιδέες, όχι με τις ηλικίες. Ακόμα και στο τρέξιμο εγώ ο παλιός ορισμένους καινούργιους θα τους προσπεράσω» έλεγε απογοητευμένος.
ΠΗΓΗ:www.newsbreak.gr/