kozanipress

Βορίδης: Απόφαση “σταθμός” για τη δημόσια διοίκηση το νέο προσοντολόγιο

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη παραχώρησαν την Τετάρτη 25 Μαΐου συνέντευξη Τύπου για την αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος 50/2001 που αφορά στον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα (προσοντολόγιο) καθώς και στην επικαιροποίηση του κλαδολογίου.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο στοχεύει στην εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς και στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πιο αποτελεσματικού συστήματος, προσαρμοσμένου στα σύγχρονα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις τομές που θα επιφέρει η εφαρμογή του στη δημόσια διοίκηση μέσω:

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης της δυνατότητας των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού που υπονόμευαν την ακεραιότητα του συστήματος.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, συγκροτείται έπειτα από 20 χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά αποτέλεσμα πολύμηνης και κοπιώδους εργασίας που προήλθε από την αξιοποίηση στοιχείων στοιχείων από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και το ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και της τεχνογνωσίας φορέων του δημόσιου τομέα και εξήρε τη συνδρομή της Expertise France και τη συνεργασία στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Α.Σ.Ε.Π., του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ για την ολοκλήρωσή του.