Κύριοι, κύριοι «άρχοντες» της τοπικής και κρατικής διοίκησης: Κατ’ αρχήν αφήστε τις απειλές και τα δικαστήρια και ανοίξτε το διάλογο με τους κατοίκους της Περιοχής και τους φορείς του.Οι αποφάσεις που παίρνετε επηρεάζουν προς το καλό ή προς το χειρότερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και γι αυτούς που θα αποφασίσουν να μείνουν στην Περιοχή και μετά την πολύπλευρη καταστροφή που τη λέτε «απολιγνιτοποίηση» και «δίκαια μετάβαση».
Γι αυτό σταματήστε να απολογείστε νομικίστικα. Η εκτέλεση ή παράβαση του νόμου κρίνεται στη δικαιοσύνη. Όμως γνωρίζουμε όλοι ότι με τον ίδιο νόμο που εγκρίνεις μια τέτοια εγκατάσταση με τον ίδιο και την απορρίπτεις.
Αφήνουμε στην ησυχία τα παιδιά σας, τις νύφες τους γαμπρούς και τα ανίψια σας που αποφάσισαν να επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη». Είναι δικαίωμά τους και δεν τους το αφαιρούμε. Το μόνο που μπορούσατε να κάνετε επ’ αυτού είναι να δώσετε καμιά συμβουλή και αυτό δεν είναι Βέβαιο αν θα εισακουγόσασταν όπως ισχύει για όλους μας.
Εγώ π.χ θα έλεγα στα παιδιά μου: (που είναι όμως εργαζόμενοι και όχι επενδυτές) «Παιδιά μακριά από αυτές τις επενδύσεις επειδή καταστρέφουν το Περιβάλλον, κόβουν το ψωμί πολλών κτηνοτρόφων και αγροτών και το πιο πιθανό είναι να χάσετε και τα λεφτά σας επειδή ο καπιταλισμός είναι αδυσώπητος».
Με τους γονείς των παιδιών όμως που ασκούν διοίκηση, έχουν δημόσια θέση και παίρνουν αποφάσεις που μας αφορούν έχουμε όλο το δικαίωμα και να τους κρίνουμε και να τους κατακρίνουμε. Το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτοί για μας:
Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου θέτουμε μερικά ερωτήματα που είναι και ερωτήματα μεγάλης μερίδας των κατοίκων.
1. Είναι «άγονες εκτάσεις» όπως λέτε, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Μαυροδέντρι, στα σιδερά, στα Λιβερά, στη Σκήτη κλπ όπου αναπτύσσονται κτηνοτροφικές, γεωργικές, μελισσοκομικές και άλλες δραστηριότητες;
2. Έχετε γνώση πόση ισχύ Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταικών (Μεταβλητών ΑΠΕ) σηκώνουν τα δίκτυα και πόσο αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα της Χώρας; Γνωρίζεται πόσα έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Ακόμα και με βάση το ΕΣΕΚ του 2020 που αναθεωρήθηκε με αυτή την προοπτική, πρέπει να μπει φρένο τώρα στην εγκατάσταση άλλων μεταβλητών ΑΠΕ!!!
3. Γνωρίζεται από άλλη εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να έχει εγκατασταθεί τέτοια τεράστια Ισχύς (άνω των 6 γίγα Φωτοβολταϊκά και 3 γίγα αιολικά) σε τόσο μικρή περιοχή; Πως τότε υποστηρίζετε ότι τα Φ/Β και οι Α/Γ δεν δημιουργούν προβλήματα στο Περιβάλλον;
4. Υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα και στην υγεία των κατοίκων όταν θα έχουν στρωθούν με γυαλί και σίδερο 150.000 στρέμματα, χώρια τα αιολικά; Δεν υπάρχουν!! Επειδή πουθενά δεν έγινε τέτοιας έκτασης εγκατάσταη. Και στις ΗΠΑ και στην Κίνα που έγινε κάτι αντίστοιχο (Πάλι σε μικρότερη κλίμακα) έγινε στην Έρημο…. Πληροφοριακά: Τελευταία επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα αιολικά ανεβάζουν τοπικά τη θερμοκρασία μισό με ένα βαθμό επειδή με τους τεράστιους έλικες κόβουν και αλλάζουν τη διεύθυνση των ρευμάτων του αέρα!
5. Και τέλος πάντων πόσο νόμιμη είναι η διάτμηση των αδειών για τα φωτοβολταικά; Ίδιες Περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει ένας Φωτοβολταϊκός Σταθμός του μισού μεγαβάτ και ίδιες των 340 μεγαβάτ??? Τότε πως μπορεί η ίδια εταιρεία να καταθέτει 80 αιτήματα ή 170 για Φωτοβολταϊκά του μισού Μεγαβάτ στην ίδια τοποθεσία??
Ο Στέφανος Πράσσος είναι Περιφερειακό Σύμβουλος