kozanipress

Αυτά είναι τα «νέα» μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους (video)

Την παράταση των μέτρων στήριξης για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι φέτος το συνολικό πακέτο στήριξης θα υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ και την περίοδο 2020-21 τα 38 δισ. ευρώ. 

Όπως, επίσης, ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για «νέα» μέτρα στήριξης, καθώς το lockdown βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και ότι ειδικά για τον Απρίλιο, οι πρόσθετες παρεμβάσεις με την παράταση των μέτρων στήριξης ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα μέτρα στήριξης του Απριλίου έχουν ως ακολούθως:

Επίσης, με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ:

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αφουγκραζόμαστε την οικονομία και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι προβλέπεται για εργαζομένους και ανέργους

Τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών πήρε, κατόπιν, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις μόνο του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Ειδικότερα ανακοίνωσε τα εξής:

Δημιουργία 200.000 πρόσθετων θέσεων εργασίας

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».