Νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε 80 ημέρες, ανακοινώνεται σήμερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ενίσχυση αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% από τα 18 ευρώ, στα 27 ευρώ.
Η επιδότηση τον Σεπτέμβριο ήταν της τάξης των 9 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα, τον Οκτώβριο είχε αποφασιστεί να είναι στα 18 ευρώ, ενώ για τον Νοέμβριο θα οριστεί υψηλότερη ενίσχυση στα 27 ευρώ.
Η καινούργια επιχορήγηση έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αφορά στις καταναλώσεις του Νοεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 198,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν 50%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση είναι 320% (47,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση κάθε μήνα θα παρεμβαίνει ανάλογα με το πως διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Κατά τον ίδιο η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές.
Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει και το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων και βιομηχανιών μέσης τάσης. Το ίδιο εξετάζεται και για τους ευάλωτους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά που εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Αντιπαράθεση για τις χρεώσεις
Πάντως οι διεργασίες εντός της αγοράς για τις αλλαγές στο καθεστώς των χρεώσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν με τριβές.
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αντιτίθενται σε προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η ΡΑΕ πριν από περίπου έναν μήνα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο προτεινόμενο πακέτο των παρεμβάσεών της, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να υπάρχει διαφάνεια των χρεώσεων και της ενημέρωσης των καταναλωτών.
Η Αρχή προτείνει την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση τη διαβάθμιση κινδύνου. Δηλαδή τα σταθερά τιμολόγια να προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης να προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου» και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης να θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».
Η ΔΕΗ και οι πάροχοι στις παρατηρήσεις τους που απέστειλαν στην Αρχή κι εκείνη με τη σειρά της τις δημοσιοποίησε χθες, τάχθηκαν αντίθετοι απέναντι σε αυτή την κατηγοριοποίηση υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό παραπλανάται ο καταναλωτής.
Αρνητικοί ήταν και στην πρόταση της Αρχής για έντυπους λογαριασμούς με ενιαία μορφή, επικαλούμενοι την ελευθερία της εμπορικής λειτουργίας τους.