kozanipress

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Εορδαίας

 Το Τμήμα Περιβάλλοντος / Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας ενημερώνει τους δημότες του Δήμου Εορδαίας ότι σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Εορδαίας, για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, βρίσκεται σε δείκτη επικινδυνότητας 3 με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Σε εφαρμογή της με αρ. πρωτ. 95659/12-06-2024 Απόφασης του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας (σε ισχύ μέχρι 31 Ιουλίου 2024, για δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 3), 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και Οχημάτων σε περιοχές NATURA, σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 από ώρα 10:00 πμ έως 22:00 μμ (Δ.Ε. =3) στις εξής περιοχές: 

1. Για το Δήμο Εορδαίας: δασικές περιοχές Βλάστης, Εμπορίου, Άρδασσας, Κρυόβρυσης, Αναρράχης, Μηλοχωρίου, Φούφα, Κομνηνών, Μεσοβούνου, Κουρί Πτολεμαίδας, Άλσος Προαστείου, καθώς και 

2. Για το Δήμο Κοζάνης: στο περιαστικό Αλσος Κουρί και στην περιοχή προφήτη Ηλία, 

3. στα δασικά οικοσυστήματα, Καταφυγίου, Αγ. Κυριακής, Βελβεντού, Παλαιογράτσανου, .,Σύμπλεγμα Πενταλόφου, Περιοχή Natura Μπούρινος, 

Η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στις παραπάνω περιοχές δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. 

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρούσας απόφασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν 4926/2022. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο: 

 Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες. 

 Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι. 

 Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). 

 Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα. 

 Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. 

 Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου. 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ 

 Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. 

 Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. 

 Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. 

 Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου. 

 Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. 

 Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. 

 Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό. 

 Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. 

 Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Aν έχετε βρέφη και παιδιά 

 Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 

 Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. 

 Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. 

 Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. 

Aν έχετε ηλικιωμένους 

 Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. 

 Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. 

 Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις 

 ζεστές ώρες της ημέρας. 

 Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα. 

Αν έχετε ζώα συντροφιάς 

 Φροντίστε για τη διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε φρέσκο δροσερό νερό 

 Φροντίστε τα αδέσποτα ζώα για την παροχή νερού στους χώρους όπου συχνάζουν