Τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα προβλέπει ότι αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης.
Μια ανάσα 75 ημερών για τις επιχειρήσεις που έχουν κυκλοφορήσει επιταγές ίδιες με αυτές που δόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στο πρώτο lockdown σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών.
Σε τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα μαζί με την θεσμοθέτηση και των υπολοίπων μέτρων στήριξης της οικονομίας θα προβλέπεται ότι αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου.
Το μέτρο θα ισχύει για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές που θα άρχισαν να λήγουν από τις 7 Νοεμβρίου ημέρα της ανακοίνωσης του δεύτερο lockdown της οικονομίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιταγή έληγε κανονικά στις 29 Δεκεμβρίου θα μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τα μέσα Μαρτίου του 2021 χωρίς συνέπειες για τον εκδότη της.
Ωστόσο η νέα αναβολή στις επιταγές και συναλλαγματικές θα είναι προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα και στο ιστορικό των 7 μηνών της υγειονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί.
Τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν την λειτουργία τους με κρατική εντολή δηλαδή του συνόλου των επιχειρήσεων, με εξαίρεση μόνο των φαρμακείων των καταστημάτων τροφίμων και των υγειονομικών μονάδων.
Με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ιστορικό της ζημιάς που προκάλεσε ο κορονοίός στην παράταση για τις επιταγές θα ενταχθούν επίσης και οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου μείωσή του τζίρου τους τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με το 2019.
Επίσης θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν κυκλοφορήσει αξιόγραφα που φτάσουν στο 20% του μηνιαίου τζίρου τους.
Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της τροπολογία που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.
Με την ρύθμιση αυτή το υπουργείο οικονομικών προσπαθεί να αποφύγει την σφράγιση των επιταγών και συναλλαγματικών οι οποίες στις πλειοψηφία τους δεν θα πληρωθούν λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων.
Παράλληλα θέλει να εξασφαλίσει ότι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να διατηρούν τραπεζικό προφίλ. Αν οι επιταγές διαμαρτυρηθούν όπως θα συνέβαινε πριν από την κρίση οι τράπεζες που θα τις είχαν στην κατοχή τους θα έπρεπε αφενός να κινήσουν νομικές διαδικασίες και αφετέρου να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους στο διατραπεζικό σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ που καταγράφει την οικονομική συμπεριφορά του κάθε καταναλωτή.
Κάτι τέτοιο σε μια συγκυρία όπως την σημερινή θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο για τις επιχειρήσεις αυτές καθώς θα αποκλείονταν από οποιαδήποτε τραπεζική χρηματοδότηση.
www.news247.g