Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 32χρονο εκπαιδευόμενο πιλότο από το Ιράκ, Αμάρ Ιμπραχίμ, το αεροσκάφος του οποίου εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 12:28 της Κυριακής στην περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου!
Όπως τόσοι άλλοι συμπατριώτες του, ο Αμάρ δούλευε στη χώρα μας για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειαζόταν για να γίνει επαγγελματίας πιλότος με διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα. Ωστόσο, στάθηκε άτυχος, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του δυσχέραναν από την πρώτη στιγμή κάθε προσπάθεια εντοπισμού του διθέσιου αεροσκάφους που πιλόταρε. Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επετράπη σε έναν εκπαιδευόμενο πιλότο να πετάξει μόνος του, χωρίς συνεπιβάτη, και να επιχειρήσει από την Κοζάνη να διασχίσει την Πίνδο, για να βρεθεί στα Ιωάννινα, όπου συνήθως οι καταρρακτώδεις βροχές και, κυρίως, η χαμηλή νέφωση καθιστούν σχεδόν σε μόνιμη βάση “προβληματική” την προσέγγιση ακόμη και μεγάλων επιβατηγών αεροσκαφών.
Η εκπαίδευση Ιρακινών πιλότων στην Ελλάδα
Ο 32χρονος αγνοούμενος πιλότος ανήκει στη μεγάλη «φουρνιά» των Ιρακινών που τα τρία τελευταία χρόνια προτιμούν τη χώρα μας για να βγάλουν δίπλωμα πιλότου. Σύμφωνα με στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην Κοζάνη και την Καβάλα υπάρχει μια από τις τρεις καλύτερες αερολέσχες σε ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει μάλιστα υπογράψει και σύμβαση με την Iraqi Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Ιράκ, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα της εν λόγω ελληνικής σχολής πιλότων θα δει ότι, μόνο τον Ιούλιο του 2018, έφτασαν στην Κοζάνη 52 Ιρακινοί, οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα της πόλης τα οποία ενοικιάζουν έως και δυο χρόνια, όσο διαρκεί δηλαδή η θεωρητική και πρακτική εξάσκησή τους. Οι σπουδαστές δεν προέρχονται μόνο από εύρωστες οικονομικά οικογένειες, αλλά πολλοί εξ΄ αυτών έχουν εργαστεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για να μαζέψουν χρήματα για τα δίδακτρά τους