Η σύσκεψη έγινε υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση με τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προϊσταμένους και διευθυντές υπηρεσιών, εκπροσώπους της αστυνομίας, εκπροσώπους Συλλόγων Κτηνοτρόφων και Κυνηγητικών Συλλόγων, κτηνοτρόφους και τους Αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης και Οικονομικού Μενέλαου Μακρυγιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργου Βαβλιάρα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τρόποι συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ιδίως των κτηνιατρικών και δασολογικών υπηρεσιών και των χοιροτροφικών και κυνηγητικών φορέων, όσον αφορά τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηζήσης σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα η αντιμετώπιση του θέματος και συμπλήρωσε πως: «Είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και προστασία της επικίνδυνης αυτής επιζωοτίας».
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων αποτελεί ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των εκτρεφόμενων και άγριων χοίρων όλων των ηλικιών. Έχει την τάση να μεταδίδεται ταχύτατα ανεξάρτητα από Εθνικά σύνορα αφού μεταξύ άλλων μεγάλο ρόλο στη διασπορά της νόσου έχουν και οι αγριόχοιροι.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλες οικονομικές συνέπειες τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.